Västsaharas flaggaVästsahara, ockuperat av Marocko.

 

 

Ockupationsmuren. Bild av Martin Wikström.

Landet Västsahara har sedan 1975 varit ockuperat av Marocko och är idag Afrikas sista koloni. En minerad och övervakad mur delar landet i två delar där marockanska ockupanter lever i den västra bördiga delen mot kusten. Öster om muren lever västsaharier i flyktingläger, diskriminerade och förbjudna att sympatisera med kampen för ett fritt land. Upp mot 160 000 västsaharier har dessutom tvingats lämna sitt hemland och har i över 30 år levt i Saharas öken i Algeriet. Genom befrielserörelsen POLISARIO kämpar de för ett fritt Västsahara. Under svåra förhållanden utan skydd mot värme eller kyla är det omöjligt att vara självförsörjande. Brist på resurser gör västsaharierna helt beroende av bistånd.

 

Afrikagrupperna Sverige om konflikten: Kvinnor och barn i Västsahara. Bild av Martin Wikström.

– Alla västsaharier har någon släkting som har gripits, torterats, suttit i fängelse eller är ”försvunnen”, säger en västsaharisk människorättsaktivist. 500 västsaharier är ”försvunna” sedan 1975 efter att ha gripits av marockansk polis. Ingen vet om de är döda eller fortfarande vid liv.

Och förföljelserna av västsahariska fredliga människorättsaktivister fortsätter.
Det är förbjudet att hävda att Västsahara inte tillhör Marocko. Därför är det också förbjudet att visa den västsahariska flaggan, att yttra sig för eller demonstrera för ett självständigt Västsahara. Den som gör det riskerar att förlora sitt pass, sin lön, sitt jobb eller få sitt hem sönderslaget eller att förföljas och trakasseras, misshandlas, gripas och dömas till långa fängelsestraff.

 

Läs Afrikagruppernas rapport "Ockuperat område: Västsahara" här.

Alla bilder är tagna av Martin Wikström från Solidaritetskommittén på Jakobsbergs folkhögskola. Läs mer om deras arbete för Västsahara här.